6 May, 2011 jijonline

In dit stuk zal ik proberen mijn visie en gedachten over motivatie en de onzekerheid van ondernemen uiteen te zetten. Deze twee dingen gaan in mijn ogen hand in hand, omdat onzekerheid direct van invloed is op je motivatie. Mensen zijn van nature op zoek naar zekerheid, dit zie je bijvoorbeeld terug in het kopen van een eigen huis en het aanhouden van een vaste baan. Waarom zou je dan kiezen voor onzekerheid?

Motivatie

Wat is motivatie? Hoe werkt het, en hoe kunnen we er zelf invloed op uitoefenen?

Het zetten van doelstellingen en targets is makkelijk, iedereen kan het. Wat veel moeilijker is, is het vinden van de motivatie om je te blijven richten op je doelstellingen, ook als het tegen zit. Als je maar lang genoeg volhoudt kom je er vrijwel altijd.

Motivatie is de sleutel tot succes, maar het is niet altijd makkelijk om deze motivatie dag in dag uit vast te houden.

Over motivatie is al enorm veel onderzoek gedaan en veel over geschreven. Voor mij gaat motivatie hand in hand met het ondernemen van dingen die je leuk vind en die je interesseren. Als je je bezig houdt met dingen waar je energie van krijgt, is het veel makkelijker de motivatie vast te houden. In alles wat we doen zijn er natuurlijk ook dingen die minder leuk zijn, maar door je te blijven focussen op de leuke aspecten worden ook deze dingen makkelijk vol te houden.

Onzekerheid

Iedereen komt in zijn leven in periodes van onzekerheid terecht, daar komt niemand onderuit. Dit kan onzekerheid zijn op financieel gebied (een dreigend ontslag) of op het gebied van je gezondheid.

Ondernemers komen ook onzekerheid tegen. Ondernemen staat synoniem aan risico nemen, als ondernemer handel je eigenlijk in risico.

Zoals ik in de inleiding al aangaf zijn mensen van nature risico avers en altijd op zoek naar zekerheid. Waarom zou je dan juist kiezen voor een bestaan van onzekerheid. In mijn ogen zijn ondernemers juist op zoek naar de risico’s en uitdagingen die hier bij komen kijken. In loondienst voor een baas is voor de meeste ondernemers geen optie omdat ze zich dan opgesloten voelen.

Hoe kan je met deze onzekerheid omgaan is een vraag die mij de laatste tijd bezig houdt. Het niet weten wanneer de volgende opdracht komt en of wel met de juiste dingen bezig bent kan voor stress en een bepaalde druk zorgen.

Als ik voor mezelf alles op een rijtje heb, zie ik vier dingen die me helpen bij het omgaan met onzekerheid.

  1. Doorzetten – als je je gewoon blijft focussen op je doelstellingen zijn de obstakels die je tegen komt slechts kleine hobbels in de weg.
  2. Veranderen waar nodig – soms is het verstandig om even afstand te nemen om te kijken of je nog de juiste richting op gaat. Als je ziet dat je dingen anders of beter kan doen, wees niet bang om deze dingen te veranderen.
  3. Hou de controle – wat er ook gebeurd in je leven, jij hebt controle over de beslissingen die je neemt. Deze beslissingen zijn altijd krachtiger dan wat er op je pad komt.
  4. Wees niet bang problemen met anderen te bespreken – als je het moeilijk vind je concentratie en focus te houden, helpt het om dit te bespreken met anderen. Een nieuwe visie op problemen helpt je weer op de juiste weg te krijgen.

Putting it all together

Hoe kan motivatie er voor zorgen dat je meer controle hebt over onzekerheid en hoe kan de onzekerheid er voor zorgen dat je de motivatie vast houdt om je doelen te bereiken. Volgens mij versterken deze twee dingen elkaar namelijk. Als je gemotiveerd bent, is er minder onzekerheid. Als je goed met onzekerheid kan omgaan blijf je gemotiveerd.

Hieronder zal ik beschrijven welke tips en handigheidjes je kan gebruiken om ook bij onzekerheid gemotiveerd te blijven. Ik gebruik ze zelf ook al een tijd en voor mij heef het altijd nog goed gewerkt, ook als je het even allemaal niet meer ziet zitten.

  • Klein beginnen – begin met kleine doelstellingen te zetten zodat je makkelijk het overzicht kan bewaren. Als je gelijk uitgebreide lange termijn doelstellingen gaat zetten is het veel moeilijker om het vol te houden en door te zetten. Begin bijvoorbeeld eens met een blogpost per week als doelstelling, dit eist niet heel veel tijd maar doordat je er structureel aandacht aan besteed kan er zomaar iets moois groeien.
  • Neem 1 of 2 doelstellingen – probeer niet teveel hooi op je vork te nemen, dit zorgt er voor dat je geen focus hebt waardoor je makkelijker afgeleid bent en waardoor je motivatie in elkaar zakt. Mensen zijn niet gemaakt om te multitasken, hierdoor raken we sneller afgeleid en zijn we minder productief. Jezelf focussen op een doel in plaats van meerdere doelen tegelijk zorgt voor een veel beter resultaat.
  • Weet waarom je iets doet – door over je motivatie en redenen waarom je dingen doet na te denken wordt veel duidelijk. Door deze redenen op te schrijven is het makkelijk om je focus te houden als het even tegen zit. Zorg dat je echt hele goede redenen hebt om iets te doen, en de uitkomst zal altijd hetzelfde zijn: succes.
  • Openlijke toewijding – als je hardop zegt wat je doelstellingen zijn en hoe je deze gaat bereiken, wordt het veel moeilijker om deze doelstellingen te negeren. Mensen kunnen je dan namelijk aanspreken op je vorderingen, waardoor je door middel van deze sociale controle gefocust blijft op de dingen die te doen zijn.
  • Post it’s! – print het en plak het op. Door je doelstellingen, hoe klein ook, uit te printen of op te schrijven en ergens te hangen waar je vaak met je ogen naar afdwaalt, krijgt je motivatie geen kans om af te zwakken. Je weet immers waarom je doet waar je mee bezig bent. Mijn computerscherm thuis hangt regelmatig onder de gele post it briefjes, een mooi zicht.

En om af te sluiten nog dit plaatje met 6 mooie quotes, omdat een plaatje vaak meer zegt dan 1000 woorden.

 

,