20 June, 2012 jijonline

Ik ben een redelijk auditief ingesteld persoon. Zo kan ik enorm genieten van mooie muziek of fluitende vogels op een mooie lentedag. Ik kan me ook enorm ergeren aan een overload aan geluiden of vervelende, schelle stemgeluiden. Feit is dat ik auditieve prikkels automatisch tot me neem en dus gemakkelijk consumeer.

We zien dat de afgelopen jaren de informatieconsuptie online een (r)evolutie heeft meegemaakt. In den beginne was er tekst. In de loop van de tijd werd deze tekst steeds meer visueel ondersteund door beelden. Beelden werden video en tekst werd gecombineerd met tal van verschillende manieren om informatie te consumeren tot een totaalpakket van wat we tegenwoordig “content” noemen.

Video

Een belangrijke reden dat video zo populair is online is het gemak waarmee deze content geconsumeerd kan worden. Achterover leunen en een video kijken is veel laagdrempeliger dan het  tot je nemen van dezelfde content via tekst. De reden dat we vaak de voorkeur geven aan video boven tekst ligt dus in het feit dat we content gemakkelijk willen kunnen consumeren. Nadeel van video is echter dat je maar moeilijk kunt multi-tasken terwijl je een video kijkt. Vaak heeft de video contextuele waarde, waardoor beeld en audio in de meeste gevallen maar moeilijk los van elkaar gezien kunnen worden.

Auditieve informatieconsumptie

Daarom verwacht ik eigenlijk op niet al te lange termijn dat er betere en meer laagdrempelige oplossingen gaan komen voor auditieve informatieconsumptie. Wat bedoel ik hier met auditieve informatieconsumptie? Simpel: het tot je nemen van content in de vorm van audio. Nu bestaan er natuurlijk al vormen van audio die je de mogelijkheid bieden om bijvoorbeeld teksten te beluisteren in audio, maar er zijn maar weinig oplossingen die dit geheel geautomatiseerd kunnen doen op een natuurlijke manier.

Laagdrempeligheid

Daarom zou het mooi zijn als er een tool komt die ervoor zorgt dat je blogs, artikelen en alle andere interessante content die je tegenkomt op een eenvoudige manier toe kunt voegen aan je “audio reader.” Je selecteert een stem die je prettig vind klinken en beluistert de content via je headphones terwijl je verder werkt of verder surft. Multitasken is dan opeens wel mogelijk geworden en je kunt op een laagdrempelige manier informatie tot je nemen waar je normaal geen tijd voor of zin in had gehad.

Bestaande oplossingen

Er zijn een aantal oplossingen/software pakketten op de markt die inspelen op deze behoefte, maar er is nog geen alom geadopteerde, laagdrempelige standaard op dit gebied. Misschien omdat het pas een logische volgende stap, misschien omdat de behoefte nog niet groot genoeg is of omdat nog niet veel mensen ervaren hebben dat het informatieconsumtoe efficienter kan maken. Ben dan ook erg benieuwd hoe een en ander zich op het gebied van auditieve informatieconsumtie zal gaan ontwikkelen

Een aantal bestaande oplossingen:

http://www.ispeech.org/
http://www.makeuseof.com/dir/carryouttext-convert-text-into-mp3/
http://www.naturalreaders.com/index.htm
http://www.nextup.com/
http://automator.us/leopard/examples/ex07/index.html

, , , , ,