22 May, 2012 Chris

Enige tijd geleden heb ik  het boek “Het nieuwe winkelen” (2009) van Cor Molenaar aangeschaft, omdat zijn boeken toch zeker hebben bijgedragen aan het op gang brengen van de dialoog met betrekking tot de veranderingen waar winkeliers nu en in de toekomst mee te maken krijgen.

Inmiddels heb ik het boek ook helemaal uitgelezen. Mocht je wel geïnteresseerd zijn maar niet de tijd of zin hebben om 220 pagina`s door te lezen, ik bespaar jullie de moeite door middel van deze review;-)

Algemeen

Als je een beetje betrokken bent met de stand van zaken in retailland en de ontwikkelingen met betrekking tot “het nieuwe winkelen” dan zal je ongetwijfeld opgevallen zijn dat veel winkeliers nog bezig zijn met door te dringen van het bewustzijn dat er ook echt iets moet veranderen. Verwacht in het boek “Het nieuwe winkelen” dan ook geen kant en klare oplossingen voor hoe je anno nu een winkel moet runnen of wat je moet veranderen om succesvol met de razendsnelle ontwikkelingen mee te gaan.

Wat positief opviel:

Het inleidende stuk, het creëren van bewustzijn. Het historische perspectief en de koppeling van ontwikkelingen in economische en maatschappelijke structuren vond ik erg interessant om te lezen. Ook de link met evolutie is een mooie schets waarin beschreven wordt dat ondernemers zich moeten aanpassen aan veranderende omstandigheden. Waarschijnlijk zijn we allemaal een beetje ingedut door (te)vergaande ontwikkelingen in automatisering, efficiency en schijnbaar onbeperkte welvaart. We worden nu met onze neus op de feiten gedrukt en er wordt een beroep gedaan op aanpassingsvermogen en flexibiliteit.

Klanten willen gekend worden. Wat we natuurlijk zien is dat doormiddel  van internet en technische oplossingen een klant veel efficiënter en effectiever bediend kan worden. Voor een deel van de consumenten zal dit een pluspunt betekenen, voor een ander deel van de consumenten zal dit op de grens van inbreuk op privacy liggen. Hoe dan ook. vanuit marketingperspectief wil je klanten kennen en zoveel mogelijk data verzamelen, waardoor je een winkelervaring kan creeren die zowel waarde toevoegt aan de consument als aan jezelf als winkelier.

Wat minder positief opviel:

Cor Molenaar blijft een man van het conceptuele denken en het creeren van theorethische kaders. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Maar als je een boek schrijft over het nieuwe winkelen had je tenminste wel in je achterhoofd kunnen houden voor wie dit boek eigenlijk interessant is, behalve studenten…Juist, de winkelier. Het boek staat vol van theoretische modellen die eigenlijk slechts een aanzet lijken te vormen tot een model, in plaats van al een redelijk uitgekristalliseerd model te zijn. Nu is dat natuurlijk niet zo gek gezien de fase waarin het nieuwe winkelen zich nog steeds bevindt (bewustzijnsfase). Resultaat is echter dat er veel modellen zijn gebruikt die voor de gewone retailer en gemiddelde lezer volstrekte abacadabra zijn.

Wat verder opviel is dat zoekmachine Bing veelvuldig wordt aangehaald als voorbeeld van technische innovatie en ontwikkeling in zoekgedrag, terwijl de ontwikkelingen die genoemd worden voornamelijk gebaseerd zijn op een promotiepraatje van Microsofts PR afdeling. Anno 2012 is Bing nog steeds een zeer ondergeschoven kindje in het Nederlandse zoekmachinelandschap. Dus wat dat betreft lijkt dit voorbeeld een beetje ongelukkig gekozen zijn

Conclusie

Het boek “Het nieuwe winkelen”van Cor Molenaar is zeker de moeite waard om te lezen als je geïnteresseerd bent in het nieuwe winkelen. Ik denk ook dat het goed is dat dit soort boeken verschijnen omdat het helpt de bewustwording te vergroten dat er ook daadwerkelijk dingen moeten gebeuren. De theoretische kaders die in het boek gelegd worden zijn in mijn ogen nog te karig of te weinig solide om goed op voort te kunnen bouwen. Ik heb overigens de opvolger van het boek, “Het einde van winkels?” nog niet gelezen dus ik kan niet bepalen of hierin al een verdiepingsslag wordt gemaakt. Wat mij betreft wordt in “Het nieuwe winkelen” een prima aanzet gedaan en liggen er dan ook veel mogelijkheden om meer concrete invulling en vormgeving te geven aan het nieuwe winkelen en de oplossingen die daarbij horen.

“Het nieuwe winkelen”van Cor Molenaar kun je hier bestellen

“Het einde van winkels” van Cor molenaar kun je hier bestellen.

 

, , , , , ,

Chris

Mede-oprichter van We Are Media. Online ondernemer. Ideeëntuinman Vertaler van idee naar concept. Van concept naar praktijk. Projectmanagement. Online Marketing & Affiliatemarketing. Blogger. Kennis- en visieontwikkeling. Doen waar je energie van krijgt.