Content en Copywriting
Websites groeien, websites evolueren, websites zijn er in vele soorten en maten. Maar een ding hebben alle websites gemeen: een website bevat content als bouwstenen en tegelijkertijd is de content die aangeboden wordt de belangrijkste brandstof voor een website om vooruit te komen, om meer bezoekers te trekken. Brandstof die echter niet verloren gaat, maar blijvend is en in potentie onbeperkt bezoekers naar een site toe kan trekken. Content is overigens allang niet meer alleen geschreven tekst. Afbeeldingen, video, pdf-bestanden en audio zijn andere voorbeelden van content die bezoekers kunnen trekken. Maar aangezien de gemiddelde zoekmachine nog niet zo intelligent is dat het afbeeldingen en video kan interpreteren (zonder tekstuele omschrijving) is tekst nog altijd de belangrijkste basis waarop iedere website draait.
Daarom zal dit artikel een globale outline geven over hoe je teksten kunt schrijven (copy) die aantrekkelijk zijn voor bezoekers van je website en op deze manier waarde kunnen toevoegen aan zowel de bezoeker van de site als aan hetgeen je op je website aanbiedt of promoot.
De main skill die hiervoor benodigd is, is “copywriting.” Copywriting is het schrijven van wervende teksten die de lezer op een bepaalde manier prikkelen, overtuigen en aansporen tot actie.
Bouwstenen van een wervende tekst
Een goed hulpmiddel bij het schrijven van een wervende tekst is het AIDA-principe:
A: Attention
I: Interest
D: Desire
A: Action
Attention
Bezoekers die op een website of een specifiek artikel terecht komen beslissen binnen enkele seconden of ze interesse hebben om bepaalde content tot zich te nemen. Daarom is het belangrijk dat hetgeen een bezoeker het eerste ziet de aandacht trekt. De manier waarop titels en excerpts van artikelen worden geformuleerd kunnen hierbij van doorslaggevende rol zijn. Hierbij kan het helpen om de lezer te prikkelen, zodat hij ook daadwerkelijk de tekst gaat lezen die hij voorgeschoteld krijgt.
Interest
Ok, je hebt de aandacht van een lezer getrokken. Een pakkende titel verzinnen kan iedereen nog wel, belangrijker nog is dat na het trekken van de aandacht interesse wordt opgewekt om de informatie te consumeren die wordt aangeboden. Let hierbij op dat er een cohesie zit tussen aandacht en interesse. Sommige kranten zijn een meester in het opwekken van aandacht, door sensationele koppen boven een nieuwsartikel te zetten. Aandacht en interesse wordt hierdoor snel gewekt en eigenlijk is dit hetzelfde principe dat toegepast kan worden op copywriting van overige artikelen. Er is echter een belangrijk verschil en dat is dat veel van deze krantenkoppen niet cohesief genoeg zijn met de daadwerkelijke inhoud of kernboodschap van een artikel. Een lezer moet nooit het gevoel krijgen dat er met een hoop bombarie de interesse wordt gewekt en vervolgens wordt afgeserveerd met een stuk content die eigenlijk de lading helemaal niet dekt die het belooft in de titel en de eerste alinea.
Desire
Op het moment dat je (cohesief) de interesse van een lezer te pakken hebt, is de lezer vaak op een punt gekomen waarop hij in de modus zit om het artikel ook daadwerkelijk te lezen. Vanuit oogpunt van een copywriter die de lezer wil aansporen tot een bepaalde actie, vormt het onderdeel desire de volgende bouwsteen. Sommige websites en vooral veel landingpages (websites van een of enkele pagina`s die speciaal ontworpen zijn voor de verkoop van een specifiek product) gebruiken vaak tot in extremen grote porties “desire” om een potentiële klant te overtuigen dat ze een bepaald product moeten aanschaffen. Dit kan door middel van referenties, het aanbieden van bonussen, het verschaffen van de ultieme oplossing van een probleem, etcetera.
Action
Als een geïnteresseerde lezer eenmaal het verlangen heeft om een bepaalde actie te ondernemen komen we aan bij de “call to action” of “closing” van een tekst. In het laatste deel van de tekst wordt de lezer bijvoorbeeld aangespoord om een product aan te schaffen of zich aan te melden voor een mailing list. Een veelgebruikte brug tussen desire en action is het doen van een tijdelijk aanbod: op deze manier voelen consumenten eerder de drang snel tot actie over te gaan.
Het AIDA-principe wordt overigens al lange tijd toegepast en is niet iets wat in het internet-tijdperk is uitgevonden. Toch blijven deze bouwstenen actueel in online content, omdat het model gebaseerd is op aandacht-spanne en de psychologische beslissingsprocessen die nog altijd actueel lijken te zijn. Interessante vraag is overigens wel of deze manier van copywriting tegenwoordig nog net zo effectief is als pak hem beet 10 jaar geleden…En oh jah, no worries, dit artikel is overigens niet via het AIDA-principe geschreven;)