7 April, 2011 Chris

internetMicroniches

Enkele jaren terug werd het in internetmarketingland, vooral in de Verenigde Staten erg populair om affiliate sites op te zetten in de vorm van micro niche sites. Het idee is simpel: je zoekt een niche waarbinnen er online relatief weinig concurrentie is en waar genoeg op gezocht wordt via de zoekmachines en bouwt, bijvoorbeeld in 1 dag een site met 5 pagina`s content of meer, geschreven rondom geselecteerde, liefst laag beconcurreerde, keywords. Doordat de keywords lage concurrentie hebben, trek je op deze manier bezoekers via bijvoorbeeld Google naar je website en probeer je de bezoekers op de website een bepaald product aan te laten schaffen. Via een affiliate link, banner of button worden bezoekers vervolgens naar de verkopende site gestuurd en bij elke aankoop die gemaakt wordt krijg je als affiliate een percentage.

In potentie een werkend model. Wat je echter hebt zien gebeuren is dat de meeste internet niches al snel dicht slibten, omdat steeds meer mensen in dezelfde niches gingen duiken. De vele online “goeroes” en e-books die over dit onderwerp werden uitgebracht waren hier natuurlijk ook debet aan. Het werd dus steeds moeilijker om hoog te ranken voor bepaalde keywords. Degenen die hier het meest bedreven in waren en gebruik maakten van tools die semi-geautomatiseerd backlinks konden verkrijgen hadden een voorsprong op hun concurrenten. Maar toen kwamen er een aantal veranderingen in het algoritme van Google. Waar de de zoekmachine eerst vooral rekening hield met het aantal backlinks dat er naar een site liep, wordt er tegenwoordig veel meer waarde gehecht aan de autoriteit van een site in een bepaald gebied. Een niche site bouwen kan dus nog steeds, maar alleen als de content op deze website ook daadwerkelijk waarde heeft op het gebied van de onderwerpen die er behandeld worden. Hoe beter content op een site op elkaar is afgestemd, elkaar aanvult en voldoet in de behoefte van de lezer, hoe hoger deze website op keywords zal gaan scoren.

Maar eigenlijk is het zonde van je tijd om heel hard te werken aan een niche site en deze vervolgens met rust te laten. Google houdt namelijk ook steeds meer rekening met activiteit op websites en regelmatig verse content. Het concept van een niche site neer zetten, er vervolgens niets meer mee doen en passieve cashflow genereren wordt stukje bij beetje moeilijker gemaakt.

Maar hoe kun je dan bepaalde niches wel bereiken?

Het internetlandschap is constant in beweging en evolueert continue. De meest succesvolle websites zijn zó succesvol omdat ze veel elementen integreren. Bezoekers willen graag informatie gecentraliseerd kunnen vinden en willen graag op zo min mogelijk platforms hun online behoeften kunnen bevredigen. En het Google algoritme draagt hier aan toe. Websites zoals Facebook en Wikipedia komen consistent prominent hoog in de zoekmachines, omdat het websites zijn die verbinden en informatie bundelen.

Portals

Voor online marketeers betekent dit dat ze er beter aan doen om niet te kiezen voor separate niche websites, maar meer gaan werken met websites, die een deel van een markt overkoepelen. Dit kun je bijvoorbeeld benaderen door een webportal op te zetten dat je kunt gebruiken om meerdere producten te affiliaten. Door een site neer te zetten die qua informatie en content biedt wat een gebruiker zoekt, bouw je in de loop van de tijd autoriteit op die ervoor zorgt dat je hoog rankt op keywords die voor jou van belang zijn.

Toekomst & Waardetoevoeging

Hoe gaan deze ontwikkelingen zich in de toekomst manifesteren? Ik kan me heel goed indenken dat men in de toekomst nog maar gebruik maakt van een handje vol portals die de gebruiker alles bieden wat ze online nodig hebben of zoeken. Je ziet dat er tegenwoordig al reclamecampagnes gelanceerd worden, zonder dat hier ook maar een company website voor nodig is. Aan de andere kant denk ik dat de online wereld nooit helemaal geïntegreerd zal worden tot bijvoorbeeld enkele netwerk platforms waarbinnen een gebruiker alles vind wat hij nodig heeft, omdat de “sense of freedom” die door bezoekers van het internet zo belangrijk wordt gevonden dan voor een groot deel verloren zal gaan. Wat de toekomst ook zal bieden, het toevoegen van waarde aan de gebruiker zal uiteindelijk het belangrijkste element zijn van iedere succesvolle website. Of het nu gaat om het bevredigen van informatie behoefte, sociale verbintenis, persoonlijke ontwikkeling, entertainment of het vinden van de beste deal. Waardetoevoeging zou hoe dan ook onderdeel uit moeten maken van ieder online concept.

, , ,

Chris

Mede-oprichter van We Are Media. Online ondernemer. Ideeëntuinman Vertaler van idee naar concept. Van concept naar praktijk. Projectmanagement. Online Marketing & Affiliatemarketing. Blogger. Kennis- en visieontwikkeling. Doen waar je energie van krijgt.