28 June, 2011 Chris

Een blog is niet alleen een leuk platform om je mening en gedachten te spuien, maar kan ook heel goed helpen als zelfeducatie-tool. Vandaar deze blogpost over het minimaliseren van het CPU gebruik van WordPress websites.

Nu heb ik zelf meerdere websites online en ik maak vaak gebruik van WordPress als blog tool en als content management systeem. Een aantal van deze websites host ik via “unlimited,” shared hosting.  Het voordeel van shared hosting is dat de kosten laag zijn. Het nadeel is dat dat er vaak honderden sites vanaf 1 server geserveerd worden, waardoor de CPU van een serve vaak flink wordt belast . Sommige websites gebruiken bijna geen bandbreedte en CPU van de server, terwijl andere websites juist een groter deel van deze resources gebruiken.Op deze manier is het voor hosting providers mogelijk om meerdere websites van verschillende klanten op 1 server te laten draaien. Echter, als een website meer bandbreedte en/of CPU capaciteit gaat verbruiken dan gemiddeld”de bedoeling is,” is de term unlimited opeens behoorlijk beperkt. Hosting providers bouwen grenzen in wat je kunt zien als een soort van “fair use policy.” Hetzelfde trucje zoals door veel telecom providers gebruikt wordt met betrekking tot mobiel internet.

En tsjah, als sommige van je websites in de ogen van de hosting provider te groot worden, dan kan het zijn dat ze je account (tijdelijk) suspenden. En laat me dat nou net overkomen zijn. Na wat research heb ik een aantal acties kunnen vinden die je kunnen helpen om je WordPress lean en mean te houden voor wat betreft CPU gebruik. Natuurlijk is dit slechts een tijdelijke oplossing voor websites die steeds groter groeien, maar het kan je in ieder geval helpen om je WordPress website zo efficient mogelijk in CPU gebruik te houden. Uiteindelijk doe je er  goed aan om je website onder te brengen op andere hosting, zoals een Virtual Private Server (VPS) of een dedicated server om zo goede prestaties te garanderen.

Hoe Minimaliseer ik het CPU gebruik van mijn WordPress Website?

1. Minimaliseer het aantal plugins tot alleen de essentiele. Plugins kun je vergelijken met extra processen die toegevoegd worden wanneer je website wordt geladen. Als iemand een post opent, draaien er op de achtergrond dus ook een aantal processen die aan deze plugins gekoppeld zijn. Hoe meer plugins,hoe meer processen, hoe hoger het cpu gebruik van je website. Vooral plugins die je hele website doorzoeken (zoals een related posts plugin) vreten cpu verbruik.

2. Disable de automatische draft functie in wordpress. Na een upgrade van wordpress enige tijd terug is er een automatische functie in wordpress ingebouwd die draft artikelen automatisch saved. Erg handig, bijvoorbeeld als er meerdere mensen tegelijkertijd in wordpress aan het werk zijn. Zo kan het echter gebeuren dat er van 1 artikel bijvoorbeeld 20 drafts zijn gesaved. Iedere draft wordt als een apart item weggeschreven naar de server en verbruikt op die manier serverruimte. Je kunt deze functie uit schakelen door een plugin te gebruiken (WP-CMS Post Control). Maar aangezien plugins juist weervoor een hoger cpu gebruik zorgen kies je wellicht liever voor het alternatief: Voeg de volgende code regel toe aan je wp-config.php file:

define(‘WP_POST_REVISIONS’, false);

3. Installeer een cache plugin zoals WP Super cache. Een cache plugin slaat pagina`s en posts op als statische html files, in plaats can resource slurpende php-files.Om hier optimaal gebruik van te maken moet je deze plugin wel goed configureren. Een cache plugin kan je website ook een stuk sneller maken.

4. Reparatie en optimalisatie van de database. Ik heb een hekel aan opruimen, maar soms is het gewoon echt nodig:-) Het kan schelen als je regelmatig je database (PHPMMyAdmin) repareerten opschoont. Zo blijven er bijvoorbeeld vaak sporen achter als je een plugin verwijdert of als je drafts delete. Het beste is om periodiek, bijvoorbeeld maandelijks even een opschoonslag te doen van de database. Vergeet niet om van tevoren een backup te maken!

Waar de meeste CPU usage in zit kan zoals gezegd verschillen per website, dus in de praktijk zul je uit moeten testen wat het beste werkt voor jouw website. Mocht je er niet uit komen, neem dan contact op met JijOnline voor hulp met WordPress optimalisatie.

, , ,

Chris

Mede-oprichter van We Are Media. Online ondernemer. Ideeëntuinman Vertaler van idee naar concept. Van concept naar praktijk. Projectmanagement. Online Marketing & Affiliatemarketing. Blogger. Kennis- en visieontwikkeling. Doen waar je energie van krijgt.