12 May, 2011 Sebastian

Het gebruik van video(beeld) in marketing is een ontwikkeling die al tientallen jaren aan de gang is. Sinds het ontstaan van de televisie maken bedrijven gebruik van het medium om reclame te maken. Sinds de komst van internet is het inzetten van video in marketing campagnes nog populairder geworden. Waar videomarketing vroeger vooral weggelegd was voor bedrijven met een goed gevulde portemonnee is het tegenwoordig ook haalbaar voor kleinere bedrijven. Sterker nog, iedereen kan tegenwoordig met geringe middelen aan de slag om video te produceren. Met je telefoon en een Youtube of Vimeo account kun je al aan de slag.

 

Educatie is een sector die van origine erg achter gebleven is in deze ontwikkelingen maar sinds de komst van internet en de hele 2.0 revolutie is daarin een hoop aan het veranderen. Je kunt tegenwoordig via videobeelden seminars, lessen en curssusen volgen. Je kunt zelfs via digitale lesprogramma’s je bachelors en masters graden halen bij gerenomeerde universiteiten als Oxford en de London School of Economics.

Iedereen kent ongetwijfeld ook de video’s van Ted.com, dat een platform aanbied waarin vooraanstaande mensen in hun onderzoeksveld/bedrijfssegment aan het woord komen om hun visie uit te dragen. Één van mijn favoriete sites als ik op zoek ben naar inspiratie, ideëen over innovatie of motivatie.

Educatie via video lijkt een ontwikkeling die niet meer te stoppen is. Steeds meer en meer scholen en universiteiten doen het, steeds meer sites en bedrijven bieden video conferences aan en de tendens ontstaat dat wie zich nu niet met video educatie bezighoudt over 5 jaar hopeloos achter de feiten aanloopt.

De voordelen van video educatie:

  • je kunt in je eigen tempo leren
  • je kunt zo vaak kijken als je wilt
  • je kunt leren wanneer je wilt
  • je hoeft niet ergens naartoe en kunt vanuit het comfort van je eigen huis leren
  • er staat niemand ongeduldig over je schouder mee te kijken die wil weten of je het begrijpt

Voordelen die Salman Khan mooi uitlegd in zijn video voor Ted.com. Kahn is de oprichter van Kahn Academy een not for profit video educatie dienst. Die via videostreaming mensen wijzer maakt binnen verschillende wetenschappelijke onderwerpen als wiskunde, economie, natuurkunde en scheikunde.

Een andere aanrader is Academic Earth waar je hele lesprogramma’s terugvind van gerenommeerde universiteiten als Yale en Harvard. Lesprogramma’s waar de Amerikaanse student tientallen duizenden dollars voor betaald zijn nu zonder je in te schrijven, laagdrempelig en gratis te bekijken. Een mooie ontwikkeling waarvan ik me afvraag hoe het er in de teokomst uit gaat zien. Een interessant onderzoek van New York University naar de toekomst van video binnen het hoger onderwijs vind je hier(klik voor PDF file).

Leren we in de toekomst bijvoorbeeld alleen nog maar vanuit huis?

 

, , , , ,